U Ljubavi Sve Se Moze

David Chelsea in Love
David Chelsea in Love

Reed Press, October 2003

Ekstremno ekstrovertna autobiografija ilustratora David Chelsea o njegovim ljubavnim jadima iz 80-tih je zanimljivo i stovise saljivo, na skoro 200 stranica, stivo za procitati u cugu. Prica je originalno objavljena 1991 i u startu je pokupila tri nominacije za Eisner Awards and a Harvey Award. Najsvjezije re-izdanje je iz 2003.

David, ne bjezeci od spominjanja vlastite intime i seksualnih frustracija, saljivo plete pricu o zaljubljivanju u nekoliko godina stariju i nadasve bitno, zreliju djevojku gdje pocinju njegovi jadi (ona, kada je sa Davidom, voli nekog drugog a kada je sa “Nekim Drugim” onda voli Davida i njeno eksperimentisanje i neodlucnost ne zastaje samo na muskarcima).

Ako ste imali sredjene ideje o monogamiji ili ljubavnim slobodama (ne samo u Americi), ova knjiga otvara nove horizonte. Nesredjeni emocionalni zivot za Davida se proteze tokom osamdestih, no mi pratimo samo prvih nekoliko godina ljubavnih jada. David pronalazi orginalne nacine da se obracunava sa svojim emocijama. Izuzev potencijalne sizofrenije, npr. jedenje papira je vrlo elokventna opcija za izbjegavanje verbalnog sukoba. Ako realizacija takvoga pristupa nije najefektnija, probajte se lupiti serpom par puta po glavi, mozda se neke stvari posloze.

Ekstremno liberalna knjiga za procitati i osvjezenje u ovim konzervativnim dekadama novog vijeka. Zlicu Vegete dodaje to sto je cijela prica,hm, istinita. Dodatno, u pitanju je jos jedna autobiografija malih i nepoznatih ljudi koja svojim sadrzajem i stilom (npr. Harvey Pekar) nudi puno vise neg’ mnoge biografije nekih nam puno poznatijih persona.

Kniga naravno nije za svaciji ukus, i moguce je da se neki nece pronaci u istoj. ALI, ako ste ljubitelj dobro ispricane price, bolje kompozicije u stripu, dobrog karakteriziranja likova i melodrame ponekad, ova sicusna knjiga od cirka 200 stranica je za vas.

2005.

Close Menu