pričamo englezki

pričamo englezki

Američki Institut, udruga za promicanje engleskog jezika i američke kulture, odlučila se za provokativno rješenje koja građane poziva da ”samo zamisle koliko daleko mogu stići – uz malo engleskog jezika”, prikazujući kao ilustraciju jednu od najpoznatijih emigrantica s ovih prostora, Melaniju Trump.

Razgovarali smo s autoricom plakata koji oduševljava i koji se brzo proširio društvenim mrežama – Ivis Burić. Kampanju su, zbog provokativne poruke, podržali i lokalni influenceri poput Elle Dvornik. – Poruka se nedvosmisleno referira na osobu koja je, uz malo znanja stranog jezika, dogurala do pozicije jedne od najmoćnijih osoba na planetu – kazala je Burić, naglasivši kako sama poruka nije nimalo uvredljiva. – Većina škola stranih jezika govori istim jezikom, što je određena ironija u komunikaciji – kaže nam Brett Campbell, osnivač Američkog Instituta, inače i sam američki državljanin, podrijetlom iz Bostona. – Htjeli smo kampanju koja ljude podsjeća na važnost poznavanja svjetskih jezika te koliko je to poznavanje bitno za internacionalni uspjeh. Svjedoci smo velikog vala iseljavanja Hrvata koji svoju sreću traže i u anglo-saksonskim zemljama, poput Irske, Kanade, Australije i sl. Ako dobro vladate engleskim, na ovim tržištima možete stići jako daleko. A mi vam u tome možemo pomoći – kazao je.

– O Melaniji Trump ljudi mogu imati svakakva mišljenja, ali ne može joj se poreći uspjeh za koji je sigurno zaslužno i njezino znanje engleskog jezika. Ne može bilo tko postati jedna od najmoćnijih žena svijeta – dodaje Burić – Ivan Turčin autor je ilustracije, a klijent Američki Institut odnosno Brett i Maša Campbell koji su među otvorenijim i hrabrijim ljudima koje znam. Vjerujem da svaka kampanja treba privući pozornost. Loše kampanje su one koje to ne rade. Iskreno vjerujem da ćemo, unatoč činjenici da se ovdje radi o low budget kampanji sa samo nekoliko zakupljenih billboard pozicija, postići željenu ekspoziciju, kreirati zanimljivu online diskusiju i privući tonu novih polaznika!

Close Menu