Ko Igra Za Raju…

 

Davanje besplatnog stripa maloljetnoj osobi za vrijeme “Free Comic Day”, kada se dijele stripovi s ciljem promoviranja istih, moze vlasnika strip-prodavnice kostati novaca i zatvora.

Naime, prodavac Gordon Lee je slucajno/greskom primjerak strip-kompilacije Alternative Comics #2 dao maloljetnom licu. Jedan od stripova u pomenutoj kompilaciji je bio The Salon autora Nick Bertozzi-ja, u kojem je prikazan potpuno gol slikar Picasso.

U nekoj drugoj zemlji bi to proslo nepazano, medjutim ovdje, u USA, podignuta je optuznica protiv vlasnika prodavnice, Gordon Lee-ja. Vlasnik je optuzen za “distribuciju prostih (da tako prevedem) materijala maloljetniku” i za “distribuciju materijala koji sadrze golotinju

Kako su troskovi sudjenja odvratno skupi, na scenu je usao Comic Book Legal Defense Fund (CBLDF), cija je svrha zastita autora i inih povezanih sa stripom. CBLDF je pokusao slucaj rijesti izvan suda sa zaintersovanim strankama: tuziteljem i tuzenim, u zelji da izbjegne daljnje vodjenje sudskog postupka protiv Gordon Lee-ja, vlasnika strip prodavnice. Dogovor izvan suda nije prosao.
Ovih dana pocinje zvanicno sudjenje. Gordon Lee moze dobiti 1-3 godine zatvora i novcanu kaznu u visini 10 000 USD. Sama odbrana ovog slucaja je CBLDF kostala oko 30 000 USD i kostace jos toliko, kako pretpostavljaju.

CBLDF, nasavsi se u novcanoj nevolji, apeluje na ljude dobre volje da pomognu sa donacijama. Organizovali su jako dobru aukciju gdje ce se prodavati donirani radovi strip umjetnika. Aukcija ce se desiti na zadnjem Comic-Con sajmu stripa, Samo neki od radova koji ce se prodavati u dobrotvorne svrhe su sljedeci:
1. Carlos D‚Anda, Galactus, original drawing from the Iron Chef
Gelatometti challenge
2. Shaun Surface, Harry Lampert Memorial Flash sketch
3. Craig Thompson, Blankets CD Album Cover original art
4. Alan Moore, Swamp Thing #51, „Home Fre original script
5. Dave Gibbons, „The Sandman original drawing
6. John Totleben, Swamp Thing original drawing

Neko ce se zapitati kako je moguce da se tako nesto desi u zemlji koja si tepa rijecima “Najveca Demokracija Na Svijetu”? Pa…moguce je. Nekada se to zove hipokrizija.

 

ZMComics.co.yu STRIP VESTI Broj: 326 29.07.2005. Godina VII

Close Menu