Imperij Uzvraca Udarac

Zamjetan trend u zadnjih par godina, zapravo citava jedna dekada od prodaje Marvel Comics i ideje nove uprave kompanije da ubiju i ponovo ozive Supermana ( svaka slicnost sa religijskim motivima je, mozda, slucajna) jeste porast popularnosti i prodaje japanskih stripova (MANGA) na americkom trzistu.

Cinjenica jeste da su Marvel i DC godinama gubili citalacko sljedbenistvo. Ekstemni potezi poput ubijanja Supermena (Death of Supermen) nisu puno pomogli u poslovanju kompanija. Najveci prihod dolazi od licenciranja ili prodavanja likova filmskim studijima (uskoro novi Spider-Man, Batman, Fantastic 4, vjerovatno X-Men 3, dok “fantasticna” turska filmografija stanca Zagora i K. Marka)

Ono sto mozemo sada vidjeti po lokalnim knjizarama jeste zamamna kolicina Manga stripova koja polako istiskuje Batmana i ostale Manove sa polica.
Razni izvori isticu da Manga zauzima kolicinu od 30 do 50 posto marketa koje su donedavno zauzimali regularni americki stripovi sa super-herojima.
Najmladje generacije, vjerujem, uzivaju u novoj vrsti stripa koa pored dosta akcije, nudi i odredjenu vrstu erotike, koja je u americi pod budnim okom cenzora. Pored stila i sadrzaja, zamjetna je brojka stranica koju svaka epizoda ima. Tu se radi o stotinama i stotinama crno-bijelih stranica. Prica se, suporotno zapadnjackom standardu, cita se odzada prema naprijed.
Dok standardne americke strip-kuce izdaju priblizno jednu epizodu mjesecno za svaki od likova na 24 do 32 stranice u boji, ukljucujuci i oglasivace, japanski strip se pojavljuje puno cesce u dzepnom formatu.

Mozda ne prvi manga strip na americkom trzistu, ali definitivno jedan od najpopularnijih jeste AKIRA (tvorac: Katsuhiro Otomo), prica o postkataklizmicnom vremenu, u Tokiju. Danas AKIRA ima kultni status medju citalackom publikom.
AKIRA nije jedini produkt (i kulturni eksport) Japana. U zadnjih par godina, Americki kontinent je zasut filmovima radjenim u Koreji, Kini i Japanu. Pokemon karte, filmovi i crtici su bili nezaobilazna svakodnevnica za milione djece sa ove strane bare.

Tehnoloski, produkti poput Playstation su superiorniji u odnosu na americku Xbox (sastavljanu u Meksiku), mjereno brojem prodanih masina. Cekamo odgovor Niske Elektroindustrije.

Za mlade autore koji se zele probiti na americko trziste nema puno izbora. Par opcija koje postoje su sljedece:
-Crtati ili pisati scenario za superheroje/glavne kompanije (za Superheroje morate biti Supertalenat)
-Crtati ili pisati scenario nezavisno od glavnih i najvecih izdavaca i nadati se prihvatanju od strane publike te svrstavanja u kategoriju “Underground” (Nezavisni/Provokativni)
-Crtati ili pisati scenario za Manga stripove, ali to je vec donekle problematicno jer Japan izvozi vise Mange u SAD nego sto SAD pravi hamburgera (hm, donekle).

Poplava Mange za sada ne prestaje i jos uvijek je u porastu. Do kada ce biti tako, neznam… Uglavnom, to je nesto sto se neda zaobici tako lako ako iko ikada bude zelio crtati stripove na podrucju SAD-a.

 

ZMComics.co.yu STRIP VESTI Broj 320 03.Jun 2005 Godina VII

Close Menu