Filmska Industrija U Americi Trpi Zbog “Poplave” Visokokvalitetnog Bosanskog Filma

govno-u-seceru

 

“Južni Vetar” je najnoviji film Vehdada Čubašica, američkog režisera bosanskog porijekla, koji, prema riječima kritike i publike, zaslužuje veći broj Oskara. Vehdadov film je samo jedan skroman primjer uspješne distribucije bosanskog filma na zahtjevno američko tržište.

U zadnje dvije godine preko 500 bosanskih filmova je prikazano u američkim kinima. Medju pozntijim filmovima su: “Bitka na Sutjesci 4: Tito Živi” , “Lude Godine 18: Žikine Avanture Onoga Sveta” , “Krivo je more 3” itd.

Trend bosanskog filma u američkim kinima posebno zabrinjava američke producente, režisere, kao i glumce, koji su u strahu od gubljenja posla i novaca zbog pojave visokokvalitetnog bosanskog filma. Jedan od vecih gubitnika je i nekada poznati režiser Steven Spilberg koji već godinama nije mogao napraviti film koji bi kvalitetom nadmašio bilo koji bosanski film. Spilbergov zadnji pokusaj je bio “E.T.2: The Return” nastavak nekada poznatog filma “E.T.” no medjutim u to vrijeme je i Sakib Mahmutović završio svoje posljednje genijalno ostvarenje “Pura Kod Sabrije” koji je završio sa 8 Oskara, a kod publike je bio ogroman hit, tako da je Spilberg i ovaj putao imao slabo posjećen film.

Close Menu