Craig Thompson: Blankets

Vjerovatno jedan od najsentimentalnijih stripova sto sam procitao u zadnjih vise od nekoliko godina. Pricu je napisao i nacrtao Craig Thompson, umjetnik koji, da bi crtao stripove, prezivljava radeci komercijalne graficke projekte za malo vece igrace.

Neko ce se zapitati zasto uopste spominjem ovu malu knizicu od skoro 600 stranica…
Pored toga sto je ovo strip sa vjerovatno najvise nagrada u prosloj godini, ujedno je i jedan od definitvno boljih stripova sto sam procitao. Daklem, ak’ nevjerujet mojemu odabiru, ondak morate racunati na svemocne nagrade koje su autor i njegov strip primili ( The Eisner: Craig Thompson received the Best Graphic Album–New award for Blankets and was named Best Writer/Artist ); plus, neznam je l’ iko spomenuo Blankets do sada, pa eto, koristim priliku.

Cijena je srazmjerno proporcionalna kvaliteti knjige. Dok se sada knjiga moze nabaviti za ispod 20USD, originalna cijena je dodirivala 40USD, sto me je ubijedilo da NE kupim spomenuti uradak, neg’ da provedem dva vesela popodneva u knjizari gustajuci se citajuci Blankets.

Novela Blankets se dotice dosta stvari vezano za odrastanje unutar vjerski usmjerene krscanske obitelji. Mozda malo teze za razumjeti, ali Amerika je puna takvih prica gdje su roditelji vjerski dovoljno ponosni da bi time zastidjeli i mnogo radikalnije elemente u svijetu.
Pored vjerske naobrazbe, glavni lik prolazi kroz fazu seksualnog zlostavljanja, losih odnosa unutar familije, a najgore od svega je negacija vjeske okoline spram zelje glavnog lika da crta, sto on cini jako dobro. Vrteci se kao cigra unutar jedne takve sredine, glavni lik se zaljubljuje u mladjahnu, ljepuskastu djevojku i provodi dvije sedmice kao gost u njenoj kuci. Dvije sedmice su bile vise no dovoljne da tvorac stripa Craig Thompson isplete jednu od ljepsih prica o prvoj ljubavi, preispitivanju vlastitih osjecaja i generalno o odrastanju.
Knjiga je autobiografske naravi, I na kraju je bilo lijepo za vidjeti da je Craig, prolazeci kroz nevolje odrastanja, stasao u jednog, nadam se, normalnog momka. Nedavna prica koju sam procitao na internetu spominje ljude koji su prezivjeli traume u zivotu. Svi oni se okrecu crtanju, kao nekoj vrsti lijeka protiv stresa, ali to je vec druga prica.
Na stranicama izdavaca Top Shelf Comics je dostupan pregled stranica iz ovog stripa, pa kad stignete, nije da morate, pogledajte na sljedecem linku:
http://www.topshelfcomix.com/preview.php?preview=blankets&page=1
Ponosni izdavac Top Shelf Comics (TSP) priprema sesto izdanje strip novele blankets. TSP je jedan od vise uspjesnih izdavaca stripova tipa Blankets i slicnih, relativno emocionalnih, nekomercijalnih izdanja. Blankets su vjerovatno jedan od najuspjesnijh projekata u produkciji TSP.

 

qstrip.blog.hr Qstrip 17. August 2005.

Close Menu