Krava simentalka, vlasništvo farme “MK kompani” iz Skugrića kod Modriče, proglašena je za apsolutnog šampiona izložbe krava i junica koja je održana danas u okviru Osmog sajma privrede “Modriča 2017”.

 

najbolje od najboljeg

 

Prema oceni tročlanog stručnog žirija, predvođenog Karelom Verženijem iz Češke, pobedilo je grlo sa najboljom kondicijom, izgledom vimena i opštim izgledom od 10 grla, koliko je učestvovalo u takmičenju.

Viši stručni saradnik u resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u Doboju Radmila Cvijić rekla je da je šampionka dobar primerak simentalske pasmine goveda.

– Šampionka ima dobru izložbenu kondiciju, krava je velikog okvira, ima vime i boju karakteristične za simentalsku pasminu i ona je lep primerak ove pasmine – rekla je Cvijićeva.

Uz titulu šampiona, simentalki, odnosno vlasniku ove krave, pripao je pehar, diploma i novčana nagrada od 500 KM.

Na izložbi su birane i najbolje priplodne junice i muzne krave.

U kategoriji krava najbolja je krava vlasništvo Jove Stevića, drugo mesto je pripalo kravi Milenka Kerića, dok je treće osvojila krava Osmana Saravana.

Pobednik u kategoriji priplodnih junica je junica Ruže Gavrić, čija je junica osvojila i treće mesto, dok je drugoplasirana junica vlasništvo “MK kompani”.

Najbolje ocenjena grla nagrađena su novčanim nagradama.

Na Sajmu su, osim goveda, bile izložene svinje i ovce, te više od 500 golubova, kokoški, kunića i ptica, vlasništvo 52 izlagača iz 10 opština u RS i FBiH.

Atrakcija na sajmu bila je kočija sa dvopregom konja, vlasništvo Save Bojića iz Borovog Polja kod Modriče.

 

srna/blic

Close Menu